Open

Olie Verversen

Je motorolie verversen bij Carteam

Een oliewissel, als onderhoud niet nodig is

Carteam

Je olie verversen bij Carteam Autobedrijven

Onze Carteam-monteurs zijn gespecialiseerd in de oliewissel. Met onze uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van de oliewissel, zorgen wij ervoor dat je motor in goede staat blijft door het regelmatig verversen van de olie. Onze garages beschikken over de beste apparatuur om dit te doen en hebben daarnaast motorolie voor alle automerken. Zo kun jij met een gerust hart de weg op. Kies daarom voor een oliewissel bij een Carteam-garage!

AFSPRAAK MAKEN

Waarom onderhoud bij Carteam?

Het heeft verschillende voordelen om je auto-onderhoud te laten uitvoeren door een Carteam-monteur, namelijk:

 • BOVAG- en RDW-erkende garages;
 • Monteurs die gegarandeerd vakwerk bieden;
 • Betaalbaar onderhoud;
 • Compleet onderhoud;
 • Behoud van fabrieksgarantie;
 • Een groot netwerk van garages door heel Nederland.

AFSPRAAK MAKEN

Carteam
Carteam

Wat is motorolie?

Motorolie heeft een aantal belangrijke functies voor de motor van je auto: smering, reiniging, koeling en bescherming. Eigenlijk is motorolie voor je auto dus net zo belangrijk als het bloed in je lichaam. Motorolie wordt officieel ook wel smeerolie genoemd, omdat het de draaiende delen in je verbrandingsmotor smeert. Het is dan ook belangrijk dat er voldoende motorolie in je motor zit. We raden aan je olie regelmatig te laten verversen om optimale prestaties van je motor te behouden.

Waarom moet je je olie op tijd verversen?

Goede motorolie draagt bij aan de gezondheid van je motor, zodat je minder vaak onderhoud aan dit essentiële onderdeel nodig hebt. De belangrijkste eigenschappen van goede motorolie zijn:

 • Minder slijtage van bewegende onderdelen van je motor;
 • Minder brandstofverbruik;
 • Schoonhouden van je oliecircuit;
 • Bescherming tegen roestvorming;
 • Hogere rijdprestaties;
 • Minder motorgeluid;
 • Je auto gaat langer mee.
   
Carteam
Carteam

Hoe weet je of je je olie moet verversen?

Om erachter te komen wanneer het tijd is voor een oliewissel, raden wij aan om regelmatig het oliepeil van je auto te meten. Dit kun je (in de meeste gevallen) eenvoudig zelf doen met een peilstok, waaraan je kunt zien of het oliepeil nog op het juiste niveau staat. Zorg dat je auto tijdens het meten horizontaal staat en dat de motor op temperatuur is. Dit kun je bereiken door de motor een paar minuten te laten draaien. Let er wel op dat de motor niet te lang draait, want als de olie te heet is kun je je lelijk verbranden. Kom je toch al voor onderhoud langs, dan kunnen onze monteurs je oliepeil natuurlijk voor je meten. Daarnaast is het niet voor elke auto mogelijk om met een peilstok je olie te meten. Ook dan kun je bij ons terecht.

Is het oliepeil te laag? Dan kun je bij een Carteam-garage terecht voor een professionele oliewissel. Onze monteurs zijn gespecialiseerd in het verversen van motorolie en zorgen ervoor dat je auto altijd voldoende verse olie heeft om veilig de weg op te gaan.

AFSPRAAK MAKEN

Welke soorten motorolie zijn er?

Vanuit de basis zijn er drie verschillende soorten motorolie:

 • Minerale motorolie;
 • Synthetische motorolie;
 • Half-synthetische motorolie.

Wat is minerale motorolie?

Minerale motorolie wordt geproduceerd uit ruwe aardolie. De onverzadigde koolwaterstoffen in de aardolie worden onder hoge druk en temperatuur afgebroken met behulp van waterstof. Hoewel ruwe aardolie in principe instabiel is en daarom niet geschikt is voor gebruik in auto's, spreken we na het afbreken van de koolwaterstoffen van Hydrocrack olie. Deze olie is beter en stabieler, en is daarom uitstekend geschikt als motorolie. Minerale motorolie is doorgaans de meest betaalbare vorm van motorolie.

Carteam
Carteam

Wat is synthetische motorolie?

Synthetische motorolie wordt in een laboratorium gemaakt. Het proces voor het maken van synthetische motorolie is heel anders dan het produceren van minerale motorolie. Kleine moleculen worden aan elkaar geknoopt tot ze de gewenste lengte hebben. Een groot voordeel van dit proces is dat de fabrikant zelf besluit welke eigenschappen de motorolie heeft. Daarnaast glijden de moleculen van synthetische motorolie makkelijker langs elkaar, waardoor de olie beter tegen hitte kan en je brandstof langer meegaat.

De viscositeit van synthetische motorolie

Omdat de fabrikant de eigenschappen van de motorolie zelf bepaalt, zijn er een aantal standaard problemen die makkelijker zijn op te lossen. Zo is bijvoorbeeld de viscositeit - ofwel de dikte - van de motorolie van groot belang. Dikkere olie creëert een sterkere smeerfilm, terwijl dunnere motorolie vuil en hitte sneller afvoert. Het risico bij dunne motorolie is echter dat deze nog dunner wordt bij opwarming van de motor, wat problemen kan geven. Bij synthetische olie kan een molecuul aan dunne motorolie worden toegevoegd, dat zich opkrult bij koude temperaturen en uitrolt wanneer de motor opwarmt. Je kunt op de fles van synthetische motorolie aflezen wat de viscositeit bij 100° Celsius is. Zo is motorolie 5W40 bijvoorbeeld iets dunner dan motorolie 15W30. De getallen 40 en 30 duiden in deze gevallen op de viscositeit van de motorolie. Hoe hoger dit getal, hoe dunner de olie.

Wat is half-synthetische motorolie?

Soms wordt een combinatie van minerale en synthetische motorolie gebruikt. Op deze manier kun je (deels) profiteren van de voordelen van synthetische olie, terwijl de kosten lager blijven dan bij volledig synthetische motorolie. Om de mix tussen minerale en synthetische motorolie te perfectioneren, investeren motorolieproducenten veel tijd en moeite in onderzoek naar de ideale balans tussen additieven en componenten.

Carteam
Carteam

Welke soort motorolie is het beste voor je auto?

Je weet nu welke soorten motorolie er zijn, maar het kan zijn dat je je nu nog steeds afvraagt: “maar welke motorolie heb ik nodig?”

Het is af te raden om zomaar over te stappen op een andere oliesoort, dus controleer altijd het instructieboekje van je auto. Kom je er nog niet uit? Kom dan gerust langs bij één van onze Carteam-garages, dan helpen we je graag en kunnen we indien nodig meteen je olie verversen.

AFSPRAAK MAKEN

Vind mijn Carteam

Veelgestelde vragen over olie

 

Welke soort olie is het beste voor mijn auto?

Hoe vaak moet ik mijn motorolie pijlen?

Mijn vraag staat er niet tussen

Carteam

Betaalbare tarieven

Bij Carteam Autobedrijven betaal je alleen voor wat je nodig heeft: Goed en betaalbaar onderhoud.

Haal- en Brengservice

Carteam Autobedrijven houden je mobiel, ook als jouw auto in onderhoud is. Met een huurauto of gratis haal- en brengservice binnen de regio.

A-Merk onderdelen

Is vervanging van onderdelen nodig? Dan gebruiken we alleen onderdelen van A-kwaliteit.

De zekerheid van BOVAG

Vrijwel alle Carteam Autobedrijven zijn aangesloten bij BOVAG. Een wel zo prettig idee.